Lussekatter
Längtar efter julen så här kommer receptet på hur jag gör lussekatter :) Ugn: 225 grader.
50 g jäst
150g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella (250g)
2 frp saffran
1,5 dl socker
1,5 tsk salt
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med sockret.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Blanda kesella, saffran, salt och smörmjölken i bunken.
Arbeta in mjölet i degen och låt jäsa ca 30 minuter.
Mjöla bordet, slå ut degen och knåda den lite.
Rulla små bitar av degen till cm-tjocka ormar och sno dom till lussekatter.
Lägg på en plåt och låt jäsa tills de känns klara, om man känner försiktigt på dem känner man om de är luftiga.
Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda mitt i ugn tills de ser färdiga ut, ca 10 min.

Kommentarer
Trackback